torsdag 29 september 2011

Logopeder och kommunikationsstöd

Idag har jag nya utmaningar framför mig. Jag ska föreläsa på Umeå Universitet, Logopedutbildningen om stöd i lärandet genom ny teknik. Hm vad visar man då, jo givetvis alla suveräna läs- och skrivstödsprogram och appar. Jag tänker även visa Symwriters fina symbolstöd för att skriva och läsa och hur man kan skanna in text med en c-pen och få upp bilder till en text.
Men, sedan har jag funnit några bra appar för kommunikationsstöd som borde intressera logopederna. Jag tänker visa Pratkort, Prouloque2go och Ritade tecken. Proloque2go verkar väldigt intressant. Denna app såg jag i London på Bettmässan på en Ipad med många bilder och möjligheter att stödja kommunikationen, så mycket smidigare än tidigare varianter. Denna finns inte ännu i svenska när jag skriver detta men tillverkarna sa att den skulle komma även på svenska och vi väntar! Här är ett underbart klipp från Youtube med en hungrig liten kille som har (Apraxia)..



Sedan så blir det visning av VoiceXpress och de underbara apparna Dragon Dictation och Dragon Search, här är en liten visning av just Dragon Search (av logopeden Johanna Kristensson), bra om man har stora problem att skriva!



I december ska jag till Visby och föreläsa om appar i skolan och då kommer jag givetvis att visa även Dragon dictation, riktigt bra app!